HTML

Szabad Kezdeményezések Köre

Amennyiben egyetértesz kezdeményezésünkkel, csatlakozz! Küldj egy e-mailt az szkk.szdsz@gmail.com címre. Szabad Kezdeményezések Köre

Sajtó

Linkblog

Az SZDSZ-nek újra a szolidaritás pártjává kell válnia

2008.05.07. 10:59 :: SZKK

- megtartotta első találkozóját a Szabad Kezdeményezések Köre -

Az SZDSZ XIII. kerületi irodájában tegnap este megtartotta találkozó sorozatának első ülését a Szabad Kezdeményezések Köre. A megbeszélésen budapesti és vidéki szervezetekből több mint 40-en vettek részt. Az éjszakába nyúló beszélgetés résztvevői egyetértettek, hogy a Kör munkájának célja, hogy segítse az SZDSZ megújulását és sikeres szereplését a 2010-es választásokon.

Az addig előttünk álló időszak feladatait tekintve három téma körül csoportosultak a felszólalások. Először Ikvai-Szabó Imre üdvözölte a Kört, s kifejtette, hogy az SZDSZ nem szorulhat be Budapestre, s az urbánus gondolkodású városi liberális közösségeknek új hálózatot kell létrehoznia, melyre építkezve újra szélesedhet az SZDSZ támogatói köre. Mint mondta: „a városi levegő szabaddá tesz", s az SZDSZ-nek fel kell vállalnia végre, hogy üzenetei elsősorban ezekben a nagyobb közösségekben tudnak érvényesülni.

Varga Kristóf azzal folytatta, hogy azok az elvek, amelyek képviseletére az SZDSZ megalakult ma is érvényesek és értékesek, mert maradéktalan érvényesítésük még várat magára. A környezet azonban megváltozott, ezért ezeket sokszor más közpolitikai területeken kell érvényesíteni, mint húsz éve, illetve az azóta eltelt időben próbáltuk. A párt támogatottsága az elmúlt tíz évben jól mutatja, hogy politikája még olyankor sem adott választ a választók kérdéseire, amikor egyébként elvileg, a liberális értékrend alapján támogatandó volt. Az SZDSZ egykori céljai közül például az állampolgár, a kisember hatalommal szembeni kiszolgáltatottságának megszüntetése számtalan területen ma újra aktuális. Egyebek mellett példának hozta, hogy ma hazánkban a munkavállalói érdekeket szinte kizárólag állami tulajdonú cégekben képviselik szakszervezetek, a multinacionális vállalatoknál dolgozók nem számíthatnak ilyen védelemre.

Király Zsolt ezt követően kifejtette, hogy a harmadik fontos kérdés a tisztújítás, ahol elsődleges fontosságú, hogy a párt vezetése valóban megújuljon. Az új programokat ugyanis csak új emberek képviselhetik hitelesen a választók felé. Az SZDSZ egyik legnagyobb problémája szerinte ugyanis az, hogy a vezetői mára fásultak hitelvesztettek, és aligha képesek meggyőzni a választókat arról, hogy az SZDSZ egy teljesen megújult programmal áll elő. Az új arcok egyben jelezhetnék azt is, hogy az SZDSZ-nek vannak még tartalékai, hogy a pártban van még mobilitás.

A további hozzászólók fontosnak tartották, hogy a párt újuljon meg mind szervezetileg, mind pedig a pártszervezés tekintetében. Többen elmondták, hogy a Szabad Kezdeményezések Körétől is elsősorban hatékony, programközpontú munkát várnak, melynek eredményeként a tisztújítás után a felálló pártvezetés 2-3 kidolgozott programjavaslatot kaphatna a koalíción kívüli politizálás alapvetéseként.

A Szabad Kezdeményezések Köre  a jövő héten ezeknek a programjavaslatoknak megvitatására szervez minden érdeklődő számára nyitott találkozót.

 

Budapest, 2008. május 6.

További információ: Korchma Zsombor (06-30-655-0825)

komment

süti beállítások módosítása