HTML

Szabad Kezdeményezések Köre

Amennyiben egyetértesz kezdeményezésünkkel, csatlakozz! Küldj egy e-mailt az szkk.szdsz@gmail.com címre. Szabad Kezdeményezések Köre

Sajtó

Linkblog

Merre tovább SZDSZ?

2008.04.24. 10:26 :: SZKK

 
A Szabad Demokraták Szövetsége mai állapotában már rég nem hasonlít arra a pártra, amely a magyar rendszerváltás egyik letéteményeseként került be a köztudatba. Amely szaktudásával, a jövő Magyarországának víziójáról szóló világos és egyértelmű üzeneteivel, tagjainak tenni akarásával milliókat szólított meg, és sikerrel nyerte el választópolgárok százezreinek támogatását az első szabad választásokon az országgyűlésbe, és az önkormányzatokba juttatva liberális képviselőit.
 
Mára az SZDSZ helyzete stabilizálódott. Évek óta mélyen a parlamenti küszöb alatt találhatjuk, bármelyik intézet statisztikáit is szemléljük, s ezen nem változtatott az egy éve megválasztott elnök által beharangozott, majd meg nem valósult program sem. Ugyanakkor állandósultak a személyi konfliktusok, a kiszivárogtatások, az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, a pozícióharcok. Mindezek következtében ma már ott tartunk, hogy körülbelül egy százalékos pontossággal megbecsülhetjük társadalmi támogatottságunkat.
 
Tisztújítás előtt állunk. A koalíciós szakítás sajtóvisszhangja sem feledtetheti azt a tényt, hogy a választási csalások miatt megismétlendő tisztújítás személyi kérdései önmagukban nem fogják megoldani a párt problémáit, mivel azok oka alapvetően más természetű. Így a párt vezetését nem is szabad egyszerű személyi kérdésnek tekinteni. Le kell számolnunk az illúzióval, hogy létezhet egy igazságos Mátyás király, aki puszta trónra lépésével majd erős egységet és összefogást teremt, és személye majd garancia lesz a következő választások elfogadható eredményeire.
 
Számunkra, akik képviselőként, az SZDSZ helyi tisztségviselőiként, vagy a párt egyszerű tagjaiként képviseljük a liberálisokat az önkormányzatokban, szakbizottságokban, vagy éppen a párt belső fórumain a személyi kérdések másodlagosak ahhoz képest, hogy az SZDSZ képes–e megújulni mind szervezetileg, mind politikájában. Számunkra éppen az a legfőbb kérdés, hogy pártunk új vezetői képesek lesznek-e újra hiteles és tartalmas politikát megjeleníteni, és újra rátalál-e a párt saját hangjára, mellyel visszaszerzi megannyi választópolgár bizalmát és támogatását kezdeményezéseihez.
 
Véleményünk szerint, mindez csak akkor teremthető meg, ha képesek vagyunk újra teret biztosítani mind a párton belül, mind a párton kívül a szabad kezdeményezéseknek, ha ismét elindul a közös gondolkodás tagtársaink és civil barátainkkal közösen egy új liberális politikáról. Ha közösen el tudjuk érni, hogy az SZDSZ-ben a tekintélyérvek helyett visszaálljon az érvek tekintélye. Ha ismét garantálni tudjuk, hogy tartalmi és ne formai kérdésekről, ne a múltról, hanem a jövőről, Magyarország jövőjéről szóljanak belső vitáink.
 
A Szabad Kezdeményezések Köre, mint az SZDSZ legújabb országos tagozatának célja, hogy keretet adjon egy szélesebb terű gondolkodásnak, az elmúlt két évtizednyi liberális politika tapasztalataira építve egy új és korszerű liberális politika kidolgozásának és nem utolsó sorban, hogy fórumot biztosítson mindazoknak, akik tenni szeretnének a hazai liberalizmus felemelkedéséért.
 
Tudjuk, hogy az SZDSZ számára - bármilyen politikai konstellációban, parlamenti szerepben illetve koalícióban is képzeli el a jövőjét – más út nincs, minthogy egyértelmű válaszokat adjon a XXI. század kihívásaira. Ennek a világos, közösen kidolgozott programnak a következetes képviselete adhat újra hitelt és társadalmi támogatottságot az SZDSZ-nek. Mindezt azért, hogy az SZDSZ ismét a szabadság és szolidaritás értékeit magukénak vallók képviselőjévé váljon.
Amennyiben egyetértesz a leírtakkal, csatlakozz!
Küldj egy e-mailt az szkk.szdsz@gmail.com címre!

komment

süti beállítások módosítása